google-site-verification=hDOdfGdIJZ2zQ2DZyZFPmyhFRnm_QViDuN3IZ0C5Lvc

Sähköauton latausasema kotiin?

Mitä kaikkea tulee huomioda, kun aletaan hankkimaan sähköauton latausjärjestelmää kotiin?

Sähköauton lataus kotona, lue asiantuntijan vinkit!

Yleisimmät kysymykset liittyen sähköauton latausjärjestelmän hankkimisesta kotiin ovat; Mitä sähköauton latausjärjestelmä maksaa? Mitä teknisiä asioita tulee ottaa huomioon latausjärjestelmää hankkiessa? Tässä blogissa kerron tiivistetysti mitä asioita tulee ottaa huomioon ja mitä omakotitalon sähköauton latausjärjestelmä yleensä maksaa. Latausjärjestelmää hankkiessa, kannattaa aina ennen hankintaa konsultoida alan ammattilaista, jotta yleisimmiltä virheiltä vältytään ja että valitsette sopivimman latausjärjestelmäratkaisun teidän talouteenne.

Omakotitaloon latauslaitetta valittaessa tulee huomioida myös tulevaisuuden tarpeita. Vaikka nykyinen auto ei pystyisi hyödyntämään kuin yhtä vaihetta, kannattaa latauslaiteeksi silti valita kolmivaiheinen latauslaite, jolloin se palvelee paremmin myös seuraavaa autoa. Hintaero 1- ja 3-vaiheisen välillä on suhteellisen pieni. Toinen tärkeä valintakriteeri on kuormanhallinta, jota ei kaikissa latauslaiteissa ole. Kuormanhallinta on tärkeä erityisesti sähkölämmitteisissä taloissa, joissa sähkönkulutus on muutenkin suurta. Kuormanhallinta lisää käyttömukavuutta, kun pääsulakkeiden laukeamista ei tarvitse pelätä. Kuormanhallinta voidaan toki asentaa jälkeenpäinkin, mikäli laturi sitä tukee, mutta edullisinta se on asentaa samassa yhteydessä latauslaitteen kanssa.

Useat latauslaitteet saa joko type-2 pistorasialla tai kiinteällä type 2 piuhalla. Kiinteä piuha on näppärä käyttää, kun erillistä kaapelia ei tarvitse kaivaa autosta joka kerta, kun auto laitetaan lataukseen. Kiinteä piuha voi kuitenkin altistua helpommin esimerkiksi ilkivallalle.

Energiamittarilla varustetut latauslaitteet palvelevat erityisesti työsuhdeautoilijoita ja niitä ketkä haluavat seurata ladatun sähkön määrää. Useissa latureissa, joissa on applikaatio käyttöä varten, voidaan latausenergioita seurata myös applikaation kautta, jolloin mittaustekniikka ei usein ole MID-sertifioitua.

Omakotitaloon asennettavien latausasemien hinnat alkavat tyypillisesti noin 700 eurosta. Latausaseman hintaan vaikuttaa laitteen ominaisuudet kuten kiinteä type-2 kaapeli, kuormanhallinta mahdollisuus, laitteen etäkäyttömahdollisuus ja applikaatio sekä energiamittari. Latauslaitteen lisäksi kustannuksia tulee laitteen asennuksesta. Laitteen asennuskustannukset vaihtelevat kohdekohtaisesti ja sen mukaan asennetaanko kuormanhallintaa. Halvimmillaan latausaseman asennus hoituu muutamalla sadalla eurolla, kun taas pitkiä maakaapelointeja vaativissa kohteissa kustannus voi olla yli tuhat euroa. Latausasemaa valittaessa tulee huomioida, että latauslaite vaatii A-tyypin vikavirtasuoja sekä Dc-vikavirtavalvonnan tai B-tyypin vikavirtasuojan. Markkinoilla on laitteita, joista suojaukset puuttuu. B-tyypin vikavirtasuojan hinta on noin 200€.

Latauslaitetta valittaessa kannattaa aina kääntyä asiantuntijan puoleen niin saat tarpeitasi vastaavan varmasti toimivan ratkaisun myös tulevaisuuden tarpeisiin.

Ota yhteyttä

Paras aika tavoitella on arkisin klo. 8-16.00

Josua Viljakainen

josua@savoplugin.fi
+358 41 3117317